top of page

Applaus voor Femke

Nederland is in rep en roer. Niet over overvolle stranden, volgepakte parken, dichtbevolkte terrassen, een eerbetoon aan tragisch overleden surfers of een ode aan een diehard FC Utrecht fan. Ook niet over het beleid van ongehoorde bezuinigingen in de zorg van de opeenvolgende kabinetten Rutte. Inmiddels is het iedereen duidelijk dat zij tot de vitale beroepen in onze samenleving behoren maar wel gedwongen waren om onderbetaald, met onvoldoende bescherming en gevaar voor lijf en leden de COVID-19 pandemie te bestrijden. Nederland of beter gezegd een deel daarvan valt massaal over burgemeester Halsema heen. Haar beslissing om de demonstratie tegen politiegeweld, discriminatie en racisme op de Dam in Amsterdam door te laten gaan, is bij velen niet goed gevallen. De vraag is of iedereen zich nu echt zo bezorgd maakt over de gezondheidsrisico's of is er meer aan de hand.

 

"Waarom de verantwoordelijken in Nederland niet allemaal op dezelfde wijze worden bejegend als de burgemeester van Amsterdam is opvallend te noemen. Je hoeft tenslotte maar één besmet persoon te hebben toch?"

 

Socials distancing in de praktijk

De supermarkt is een plek waar dagelijks om de 2 - 5 minuten social distancing op grove wijze met voeten wordt getreden. In de vleesverwerkende industrie wordt er dagelijks schouder aan schouder, met bewezen besmettingsgevaar, gewerkt en straks als er weer volledig van het OV gebruikt gemaakt wordt lappen wij, omwille van de economie, de 1,5 meter afstand weer moeiteloos aan onze welbekende laars. Genoeg inspiratie om te kunnen klagen en je hardop af te vragen hoe dit allemaal maar zomaar kan. Waarom de desbetreffende verantwoordelijken niet allemaal op dezelfde wijze worden bejegend als de burgemeester van Amsterdam is opvallend te noemen. Je hoeft tenslotte maar één besmet persoon te hebben toch?


Aboutaleb

Burgmeester Aboutaleb dacht gemakkelijk te scoren toen hij vernam dat er gisteren in zijn stad ook zou worden gedemonstreerd. Er was plek voor tachtig mensen op een pleintje in de havenstad, verklaarde de burgervader resoluut aan de pers. Ook in de Rotterdam was de opkomst gisteren groter dan verwacht en haastig moest er door de Rotterdamse autoriteiten worden verklaard dat (ook) zij verrast waren door de hoge opkomst. Dit ondanks het feit dat zij op hun gemak hebben kunnen meekijken naar wat er in Amsterdam en Den Haag is gebeurd. De demonstratie werd op last van Aboutaleb stilgelegd. De Rotterdamse ME 'enthousiasmeerde' op haar kenmerkende Sinterklaasintocht wijze de laatste betogers om nog net even iets sneller naar huis te gaan. Er wordt naderhand gesproken over een rustig verloop van de demonstratie om weer snel de aandacht naar burgemeester Halsema te verleggen.


Kern van het probleem

De selectieve verontwaardiging is groot en tegelijk ook weer typisch hoe Nederland in de ontkenningsfase zit als het gaat over racisme en discriminatie in ons land. Stug wordt er geprobeerd om discussie vooral te laten gaan over de 1,5 meter afstand. Een oud recept.


Dat onze polderdemocratie een groot probleem heeft met institutioneel racisme en discriminatie wordt wederom niet geadresseerd. Sterker nog. Er wordt weer eens getracht een rookgordijn van opgeheven vingertjes op te trekken. Dat de geest uit de fles is lijkt vooral het overgrote gedeelte van politiek Den Haag en een deel van de Nederlandse bevolking niet te snappen. Hier is iets totaal nieuw aan het gebeuren. Mensen komen op voor hun bestaansrecht en eisen een gelijkwaardige behandeling. Men is de slappe verhalen over invechten of anders maar oprotten spuugzat. Het wordt Nederland duidelijk gemaakt dat er niet twee soorten Nederlanders mogen bestaan. In tegenstelling tot voorheen is deze nieuwe generatie witte en zwarte Nederlanders niet bang om zich uit te spreken en om ergens voor te staan. Zij voelen dat zij zich niet langer meer in een geïsoleerde positie bevinden en komen daarom keihard en zelfbewust uit voor hun mening.


De Hilversumse dinosaurussen bepalen allang niet meer de stroom van informatie. Deze komt via de digitale snelweg van alle kanten, is internationaal en wordt razendsnel gedistribueerd. Er is in het racisme en discriminatiedebat een nieuwe tijd aangebroken. Ook het argument dat wij hier niet in Amerika wonen snijdt allang geen hout meer. In dit land hebben wij ook problemen die erkend en aangepakt moeten worden om verder escalatie te voorkomen.


Waar wij hier in Nederland mee te maken hebben heeft alles te maken met het slavernijverleden en de koloniale historie van ons land. Het geïnstitutionaliseerde racisme is onderdeel van het DNA van onze natie. Een bittere constatering maar wel een feit dat eerst zal moeten worden geaccepteerd alvorens wij verder kunnen. De hand in eigen boezem steken valt Nederland zwaar en is eerlijk gezegd ook geen gemakkelijk proces. Het blijven sluiten van de ogen gaat hier geen verandering in brengen maar zal juist verdere polarisatie aanwakkeren.


Femke Halsema heeft het daarom juist gezien en verdient daarom een staande ovatie. Zij heeft de toekomst van haar stad en het land op waarde geschat. Wie volgt?

Comments


bottom of page