top of page

Top 5 boeken Afrikaanse geschiedenis en de diaspora

Niet echt een random titel voor een post. Dat geven wij ruiterlijk toe. Maar zeg eens eerlijk. Hoeveel boeken heb jij nu gelezen over de Afrikaanse geschiedenis en de diaspora? Precies, dit hebben wij ook bij onszelf vastgesteld. Tijd dus om actie te ondernemen en hier verandering in aan te brengen. Hier onze Top 5.


Marcus Garvey sitting behind a desk
Marcus Garvey

BLOGNEXT kijkt vaak net even verder en anders naar zaken dan anderen. Wij geven u graag stof tot nadenken en hopen onze lezers te inspireren en aan te moedigen om hun comfort-zone te verlaten en zich open te stellen voor wat de wereld allemaal te bieden heeft.


Hoeveel boeken heb jij nu gelezen over de Afrikaanse geschiedenis en de diaspora?

Op het gebied van de Afrikaanse geschiedenis en die van de diaspora is er nog niet heel veel in het Nederlands geschreven. Gevolg hiervan is dus de meeste die wij hebben geselecteerd in het Engels zijn geschreven. Dit is onze selectie:


The African Origin of Civilization - Cheik Anta Diop

  • Een absolute klassieker, inmiddels al in zijn 30e druk, waarin de op 7 februari 1986 overleden Senegalese linguist, historicus, antropoloog, natuurkundige en politicus Cheik Anta Diop wetenschappelijk verkregen bewijs presenteert dat het oude Egypte een zwarte beschaving was.

The African Origin of African Origins of Major "Western Religions" - Dr. Yosef Ben Jochannan

  • De op 19 maart 2015 op 96 jarige leeftijd overleden Dr. Yosef Ben Jochannan (Dr. Ben) is de auteur van het boek "The African Origin of Christianity). Dit boek heeft veel stof doen opwaaien in met name de Verenigde Staten. Het boek is een kritisch onderzoek naar met name de geschiedenis, overtuigingen en mythen rondom het ontstaan van het Christendom. Daarbij worden de Afrikaanse wortels en invloeden van deze wereldreligie benadrukt en wordt er een ontstaansgeschiedenis verteld die haaks staat op alles wat je tot nu toe weet en ooit hebt geleerd.

They Came Before Columbus - Ivan Van Sertima

  • Dit boek, geschreven door de uit Guyana afkomstige Ivan Van Sertima ( 26 januari 1935 – 25 mei 2009), is een meeslepend, dramatisch en buitengewoon gedetailleerde verslag van de aanwezigheid en erfenis van Afrikanen in het oude Amerika lang voor Columbus daar ooit voet aan wal zette. Tevens zijn er 32 pagina's met prachtige foto's in het boek opgenomen.

Vuurnacht Haïti - Martin Ros

  • In 1791 vond op Haïti de beroemde vuurnacht plaats. Honderdduizenden tot slaafgemaakte Afrikanen kwamen in opstand tegen de Franse slavendrijvers die macht hadden op het eiland. De toen vijftigjarige Toussaint Louverture ontpopte zich als de leider van de revolutie en versloeg het onoverwinnelijke geachte Franse leger. Rond 1800 was Louverture de alleenheerser over Haïti en was het eiland de eerste vrije zwarte republiek ter wereld.

The World of Marcus Garvey - Judith Stein

  • In de jaren tijdens en na de Eerste Wereldoorlog leidde de Jamaicaanse Marcus Garvey de grootste zwarte massabeweging in de twintigste eeuw. Met zijn organisatie, de Universal Negro Improvement Association (UNIA), bouwde hij een stoomschiplijn (The Black Star Liner), sponsorde hij expedities naar Liberia, organiseerde hij jaarlijkse internationale congressen, zette hij vele zwarte bedrijven op, steunde hij zwarte politieke kandidaten en bevorderde hij de studie naar de zwarte geschiedenis en cultuur.



Comments


bottom of page