top of page

VHP winnaar Surinaamse Verkiezingen

De rook van de verkiezingsstrijd in Suriname is inmiddels opgetrokken. Na een rommelige verlopen verkiezingsdag (25 mei) zijn de stemmen geteld. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), onder leiding van Chandrikapersad (Chan) Santokhi, is de grote winnaar en de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse de grote verliezer.


VHP

Voorheen stond de lettercombinatie VHP voor Verenigde Hindostaanse Partij. Andere voorbeelden van etnisch georganiseerde politieke partijen waren, onder andere, de Nationale Partij Suriname (NPS) voor de Afro-Surinamers en de Kaum Tani Persatuan Indonesia (KTPI) voor de Javaanse-Surinamers.

In 1966 onderging de VHP een naamswijziging. De partij ging toen Vatan Hitkari Party (Partij ter Bevordering van het Nationale Welzijn) heten. Het was overigens indertijd een bewuste keuze om de lettercombinatie VHP intact te houden. In 1973 werd de huidige naam aangenomen, de Vooruitstrevende Hervormings Partij. Doel van deze naamswijziging was om de VHP, op termijn, om te vormen tot een nationale partij waarin plaats is voor alle Surinamers.


Nieuwe fase

Het electorale succes van de multi-etnische NDP van Desi Bouterse heeft de urgentie bij de VHP, om eindelijk de oude etnische politieke stellingen te verlaten, in een stroomversnelling gebracht. Suriname is hiermee in een volgende fase van haar ontwikkeling geraakt. Multi-etniciteit in de politiek is nu voorwaarde om verkiezingen te kunnen winnen. Van alle nieuwe partijen die aan de verkiezingen hebben meegedaan was het overgrote deel multi-etnisch samengesteld alleen heeft geen van deze partijen de kiesdrempel gehaald.


Inclusiviteit

De VHP heeft heeft dus op het gebied van inclusiviteit nog veel te bewijzen. De partij zal met argusogen worden gevolgd door haar nieuwe kiezers. Politieke tegenstanders zullen bij het minste geringste niet schromen om publiekelijk aan deze inclusiviteit te gaan twijfelen. Bij het vormen van de regering en het uit te voeren beleid zal de nieuwe nationale identiteit van de VHP gestakte moeten gaan krijgen. Er zal vrijwel consequent nationaal moeten worden gedacht en gehandeld. Dit zal een totaal andere aanpak en mentaliteit vergen dan tot op heden binnen de VHP het geval is geweest.


Coalitie

De coalitie die Suriname de komende vijf jaar gaat regeren heeft een tweederde meerderheid in de Nationale Assemblee. De VHP gaat samen met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) van Ronny Brunswijk, de NPS onder leiding van Gregory Rusland en de Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohradjo regeerverantwoordelijkheid dragen. Al eerder waren deze partijen in de periodes 2000-2005 en 2005-2010, verenigd in het Nieuw Front, aan de macht. De huidige zetelverdeling is als volgt: ABOP (9), BEP (2), NDP (16), NPS (3), PL (1) en VHP (20).


Desi Bouterse

De NDP heeft een grote verkiezingsnederlaag geleden maar is op basis van de 16 zetels die zij heeft behaald in omvang de tweede partij van Suriname. De uitstraling of aantrekkingskracht van deze partij was tot op heden geheel opgehangen aan de persoon van Desi Bouterse. Over mogelijke troonopvolgers wordt in de wandelgangen druk gespeculeerd. De beslissers van de NDP zijn coryfeeën als Etienne Boerenveen, Ramon Abrahams, Ivan Graanoogst en natuurlijk altijd nog Desi Bouterse. Of de NDP kan voortbestaan zonder Bouterse zal interessant zijn om te volgen.


Evident is dat Bouterse nu onder grote druk staat. De krijgsraad heeft hem tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor zijn vermeende rol in de decembermoorden. Na de installatie van de nieuwe regering zal ergens het hoger beroep van Bouterse moeten gaan volgen. Hierbij zal de nodige omzichtigheid door Santokhi in acht worden genomen. Het beloven spannende tijden te worden in Suriname waar men nu ook vol in gevecht is met de COVID-19 pandemie.

Comments


bottom of page