top of page

Bundesliga als eerste (weer) begonnen

Afgelopen weekend is de Duitse Bundesliga weer van start gegaan. Juichen na een doelpunt mag alleen met inachtnemening van tenminste 1,5 meter afstand maar de duels worden nog steeds lijfelijk uitgevochten. Contradictie? Het nieuwe (ab)normaal van het Betaalde Voetbal.


In totaal is er twee maanden niet gevoetbald in Duitsland. De wedstrijden worden nu in lege en hol klinkende stadions afgewerkt. Een voetbalwedstrijd zonder publiek heet in Duitsland een "Geisterspiel". Een prachtige naam voor een treurig uitvloeisel van de de COVID-19 pandemie.

Een voetbalwedstrijd zonder publiek heet in Duitsland een Geisterspiel

Voorafgaand aan de herstart van de competitie zijn alle spelers in quarantaine gegaan. Zij worden tenminste 2x per week getest. In ieder geval op wedstrijddagen en de dag na de wedstrijd. Toegestaan is om vijf wissels in het veld te brengen omdat spelers na de onverwachte onderbreking natuurlijk niet geheel fit zijn.


Anderhalve meter competitie

Voetbal leent zich natuurlijk slecht voor het consequent op gepaste wijze afstand houden van elkaar. Het is echter wel een duidelijk signaal dat wij tot een vaccin moeten leren leven met het Corona virus in ons midden. Uiteraard zijn er ook zakelijke belangen voor de Bundesliga clubs zoals de TV gelden. Deze zijn extreem belangrijk voor het op orde houden van het prijzige huishoudboekje van de clubs.


Gemopper

De cafe's bleven leeg en er is geen sfeer in het stadion werd er gemopperd door verstokte Duitse voetbalfans. Ze hebben natuurlijk groot gelijk maar net als thuiswerken zullen wij hieraan moeten wennen. In het begin lastig maar na een tijdje weten wij niet beter meer. De nieuwe realiteit is daar. De start van de Bundesliga heeft natuurlijk ook een stevige symbolische waarde. Dat beseffen wij ons allemaal en juichen dat ook toe ondanks dat wij ons zorgen blijven maken of er niet op een onverwacht moment krijgen medegedeeld dat het aantal infecties weer is gestegen.

Comments


bottom of page