top of page

Derksen

Het is weer eens zover. Derksen bedrijft zijn poldersatire voor een even adorerend als verward publiek. Verward omdat zij niet snappen dat Nederland niet meer hetzelfde is. Racisme en discriminatie staan nu op de agenda en hebben een stem gekregen. Lastig omdat het juist lekker ging en er heerlijk over de ruggen van anderen heen TV kon worden gekeken. John de Mol zit met de armen over elkaar om niet openlijk handenwrijvend te genieten van zoveel gratis publiciteit. Veronica inside is trending! Een gouden greep, een godsgeschenk? Of is er nu echt meer aan de hand?


Simpel

Ik meen mij te herinneren dat de makers van het programma ooit gezegd hebben op televisie de 'taal van de voetbalkantine' te spreken. Wat dat dan ook mag zijn. Het concept is volgens mij simpel. Je zeikt iemand af, gooit er wat flauwe grappen tegenaan, bent wars van enige inhoud en probeert tegen elkaar op te lachen om de hilariteit steeds naar een (nog) hoger niveau te tillen. Veronica Inside is een kijkcijferkanon. Goed voor een substantiële schare fans die blij zijn dat deze mannen zeggen wat zij vroeger stiekem dachten en nu steeds meer hardop durven te fluisteren.


Rolverdeling

De rolverdeling is duidelijk. René van der Gijp is harlekijn (chique naam voor 🤡), Johan Derksen is de geen blad voor de mond nemende nuchtere Gelderlander/Hollander, Wim Kieft is..................... Wim Kieft en presentator Wilfred Genee is een geval op zich.

"Om Genee wekelijks te zien schitteren als aangever in Veronica Inside voelt aan als een Griekse tragedie van verspild talent."

Genee

De van exotische vrouwen houdende (blokkeer)Fries is een lenig sprekende TV presentator die moeiteloos en zonder hulp van autocue zijn aankondigingen doet. Ik heb dat in levende lijve mogen aanschouwen en was echt onder de indruk. Ik kan u verzekeren dat lang niet iedere Hilversumse presentator over zijn skills beschikt. U mag van mij aannemen dat ik er een groot aantal heb gezien. Om Genee wekelijks te zien schitteren als aangever in Veronica Inside voelt aan als een Griekse tragedie van verspild talent. Gelukkig worden hij en zijn collega's rijkelijk betaald. Al vermoed ik dat hij vaker 's nachts wakker schrikt en dan denkt aan wie hij had kunnen zijn.


Commotie

Eigenlijk is er geen sprake van commotie. Natuurlijk maken zij racistische/seksistische grappen bij Veronica Inside. Is gras groen? Een deel van het publiek identificeert zich met de opvattingen en manier van denken die in het programma worden geëtaleerd. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat er de afgelopen weken duizenden mensen de straat op zijn gegaan. Het nieuwe normaal is dat er nu tegenreacties zijn van bijvoorbeeld de spelers van het Nederlands Elftal. Zij hebben hun eigen platform en schromen niet langer die te gebruiken. Er waait een nieuwe wind en daar heeft Veronica Inside gewoon te weinig rekening mee gehouden. Kieft herinnerde zich, tussen het schaapachtige meelachen door, plotsklaps zijn eigen kinderen van gemengde afkomst. Genee was ze waarschijnlijk niet vergeten maar een knellende Televizierring leidde hem even af. Weet je, ik vergeef ze beiden, voor zover ik daarvoor de aangewezen persoon ben. Als ervaringsdeskundige op dit gebied weet ik dat je vroeg of laat, op onprettige wijze, met de materie te maken krijgt voor zover dit niet al is gebeurd. De vraag is of je dan nog even hard meelacht. Ik sluit dit overigens niet uit want onderschat de macht van de euro daarbij niet. Meelachen betaalt gewoonweg de rekeningen en zolang de nieuwe wind nog niet al te hard waait kan je nog even door.

" Het is mooi om te zien hoe hij zich met een randstedelijk aandoende nonchalance niet laat kennen."

Derksen

Derksen speelt zijn rol als onverstoorbare alleszegger met verve. Ogenschijnlijk raakt hem niets maar dat is natuurlijk niet waar. Sponsors haken af en een MOJO muziekfestival heeft hem gewipt als directeur. Het is mooi om te zien hoe hij zich met een randstedelijk aandoende nonchalance niet laat kennen. Zou ik waarschijnlijk ook gedaan hebben. Op zijn Amsterdams had ik het dan over een 'gebbetje' gehad. Een verzamelnaam om iets recht te praten wat krom is of iets aan te duiden als een geintje. Is overigens wel erg lastig hoor in het geval van Akwasi, maar dat weet Johan ook.


Derksen heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt en pakt nog wat snoepcentjes mee met zijn televisiewerk. Hij heeft niets te verliezen en kan dus rustig blijven bromberen en betaald de spreekbuis van de onderbuik van Nederland blijven spelen. Het programma is zo Hollands als het probleem in Nederland groot is. Derksen speelt hier handig op in en John de Mol staat erbij een kijkt er erna. Een oer-Hollands portret dat eigenlijk in een museum voor oud-Hollandse kunst thuishoort.

Opmerkingen


bottom of page