top of page

Beweging DENK

Het was een gênante vertoning. De leden van de politieke beweging DENK vielen de afgelopen weken over elkaar heen. Het was overduidelijk dat social distancing geen enkel probleem was binnen de partij. Men pruimde elkaar niet en heel Nederland mocht hier van mee smullen.



BlogNext heeft zicht tot taak gesteld te informeren om daarmee het debat te initiëren dat verdrongen lijkt te worden door schreeuwende oneliners. Wij stimuleren het lezen en het vormen van meningen om zo de broodnodige context te helpen creëren die je nodig hebt om in onze multi-dimensionale wereld te kunnen manoeuvreren.


Op basis van voortschrijdend inzicht hebben de hoofdrolspelers bij DENK hun ego voor even opzij gezet maar de lava borrelt nog onderin de vulkaan.

Het is niet uniek wat erbij DENK aan de hand is. Ook bij bij de politieke partij 50PLUS vochten ze elkaar de tent uit. Dit zijn recente voorbeelden en er zijn legio voorbeelden op te noemen uit de vaderlandse politiek.


Kuzu

DENK ligt meer dan andere partijen onder het vergrootglas. Al vanaf het begin was dit duidelijk en ook in de verslaggeving rondom het conflict in de partij is dit evident. De vraag blijft of DENK een sterke propositie kan blijven zonder Kuzu als kopstuk. Wat men ook van hem mag vinden Kuzu heeft aangetoond te weten hoe je de vinger op de zere plek legt en Nederland op kast krijgt. Provocerend en scherp formulerend wist hij de aandacht te trekken door ook dringende issues van Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond in kamer te adresseren. Hij gaf een substantieel deel van de ongehoorden een stem. Voor de mainstream partijen zijn dit soort issues jammer genoeg vaak een brug te ver. Een handjevol kiezers zijn voor deze partijen geen prioriteit. Uitzondering hierop is wanneer zo een groep kiezers substantiële economische impact maken. Dit is (nog) niet het geval.


Als Tunahan Kuzu inderdaad niet in ere wordt hersteld is het maar afwachten of Farid Azarkan de kar kan trekken. Wellicht herbergen de lokale afdelingen (jonge) talenten. Voorzitter Selçuk Öztürk zijn rol lijkt uitgespeeld. Het gaat daarbij niet eens meer over wie gelijk of ongelijk heeft. Zijn media-optredens, commentaren en handelingen waren ondermaats en hebben een negatieve impact op zijn imago. Oorverdovend stil is het vanuit mede-oprichter van de partij Gladys Albitrouw. Zij is wel netjes op verzoek afgetreden en wellicht is zij druk achter de schermen bezig met lijmpogingen maar van een founder van de partij mag meer worden verwacht.


Farid Azarkan zal een ontwikkeling moeten gaan doormaken om zijn rol met verve te kunnen claimen. Althans, als de kiezer hem een nieuw mandaat zal geven. Of er bij Azarkan ruimte is voor die broodnodige groei is omgeven door vraagtekens. De videoboodschap waarin hij collega Öztürk verzoekt om op te stappen en zijn voorgaande mediaoptredens zijn hier mede debet aan.


Verkiezingen

De verkiezingen staan voor de deur en de wapenstilstand die nu is overeengekomen, om te voorkomen dat de partij voor de verkiezingen uit elkaar valt, ziet er ongemakkelijk uit. Het (onlie) congres van de partij is aanstaande en zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe ontwikkelingen. Al lijkt iedereen zich wel te beseffen dat al het harde werken om de partij te krijgen waar die nu is wel eens voor niets geweest kan zijn als de rijen zich niet sluiten. Op basis van dit voortschrijdend inzicht hebben de hoofdrolspelers bij DENK hun ego voor even opzij gezet maar het lava borrelt nog onderin de vulkaan.

Comments


bottom of page