top of page

COVID-19 en 1 juni 2020

Het wordt spannend als op 1 juni 2020 weer een deel van Nederland wordt opengesteld. Het OV mag alleen met een mondkapje betreden worden anders wacht je (terecht) een boete. De discussie of een mondkapje wel of niet werkt is voor mij niet relevant. Als iemand zich daardoor beschermd voelt heb ik daar vrede mee. Uiteraard moet het gebruik van het mondkapje dan wel volgens de regels gebeuren.

Nu alles weer langzaam van start gaat dringt de vraag zich op of het publiek staat te trappelen om de horeca, de bioscopen, theaters etc. ook daadwerkelijk te gaan bezoeken. Er gelden uiteraard restricties voor wat de aantallen betreft maar veel mensen vinden het ook gewoon eng. Ik hoor daar over het algemeen verbazingwekkend weinig over in de media. Zal wel iets met het consumentenvertrouwen te maken hebben dat natuurlijk niet wordt opgekrikt met dit soort verhalen. Net zoiets als de officiële besmettingscijfers die dagelijks door het RIVM worden gepubliceerd en die verre van accuraat blijken te zijn. Niemand wil tenslotte te boek staan als het slechtste jongetje van de Europese klas. Zeker niet wanneer dat jongentje graag anderen de les leest. Inmiddels is het wel duidelijk dat Nederland, naar verhouding, gelijke tred hield met een land als Italië.


OV

Laat ik het OV eens onder de loep nemen. Wie hier in het verleden frequent gebruik van heeft gemaakt weet dat dit bijna een synoniem is voor een ideale intermenselijke uitwisselingsplek van virussen. Als je in met name de Randstad woont en het OV wordt daar vanaf 1 juni 2020 weer ouderwets overvol net als in het pre-Corona tijdperk, dan kan het lastig verhaal gaan worden. Er wordt dan wel gesproken over een nieuwe Gouden Eeuw voor het (elektrisch) fietsen in Nederland maar de herfst en winter komen er straks weer aan met in hun kielzog het griepseizoen. Vele van de fietsen zullen dan in de schuur verdwijnen en het OV wordt dan weer bij uitstek het reismiddel van de massa. Op een aantal tweewieler diehards na natuurlijk.


Ik realiseer mij dat dit hele artikel eigenlijk een projectie is van mijn eigen angst. Ik vraag mijzelf oprecht af of ik hier alleen in sta. Mijn gevoel zegt dat dit niet zo is maar ik heb daar natuurlijk geen bewijzen voor. Wij gaan het zien. Het is straks 1 juni 2020.


Comentários


bottom of page