top of page

De graaiende 1%

De COVID-19 pandemie heeft andermaal blootgelegd wat wij eigenlijk allang wisten. De graaiende 1% heeft de wereld bij de strot. De vraag is of het Corona virus eraan zal bijdragen dat wij straks wellicht in een andere wereld leven. Een wereld waar er sprake is van een evenredigere verdeling van de welvaart. Is dit een utopie?BlogNext is een platform waar meningen bij elkaar komen en het aan de lezer is om te bepalen of men een mening aanhangt of verwerpt. Vrijheid van meningsuiting is binnen onze filosofie essentieel echter dient daarbij altijd de fatsoensnormen in acht genomen te worden genomen. BlogNext, onversneden eigenzinnig.


Ironisch genoeg zijn het juist de opeenvolgende kabinetten Rutte die zo diep gesneden hebben in de zorg.”

Wij hebben geapplaudisseerd voor de mensen in de zorg die belangrijker blijken te zijn dan het hele elftal van Ajax en nog een hele schare aan zwaar overbetaald beroepsgroepen. Ironisch genoeg zijn het juist de opeenvolgende kabinetten Rutte die zo diep gesneden hebben in de zorg. Het geheugen van de mens is roestig en lijkt vooral de korte termijn te kunnen onthouden. De VVD staat hoog in de peilingen en de premier wordt geroemd om zijn leiderschap in de Corona crisis in Nederland. Het tekort aan beschermende kleding, het te laat bestellen van beademingsapparatuur, onvoldoende voorraden mondkapjes en het desastreuze laten doorgaan van het carnaval lijkt slechts een enkeling zich te herinneren.


Aandeelhouders

Ondernemingen worden met groot kapitaal gered. Althans voorlopig. De grote winnaars zijn de aandeelhouders zoals bijvoorbeeld bij het bedrijf Booking. In 2018 bedongen zij in belastingparadijs Nederland een deal van maar liefst 1,8 miljard euro. Hetgeen 'bespaard' werd kwam in de zakken terecht van de eigenaren en aandeelhouders. Nu is er overheidssteun (lees: belastinggeld) nodig om de lonen van de werknemers door te kunnen betalen. Treurig genoeg zijn er legio van dit soort voorbeelden maar niets is in strijd met de wet. Wetten die met instemming van onze volksvertegenwoordigers tot stand zijn gekomen.


Bij Booking komen er straks heel veel werknemers op straat te staan. Daar hoef je geen econoom voor te zijn om dat te snappen. Het uitgangspunt is nobel om mensen buiten hun schuld om niet direct werkeloos te maken. Het is alleen niet financieel vol te houden. De BV Nederland moet nu eenmaal verder. Corona of geen Corona.


Het blijft echter een bedenkelijke zaak dat belastingdeals worden gefinancierd met de afdrachten van Jan met de pet en dat met het overeind houden van bedrijven als Booking en in het verleden de banken ook weer de aandeelhouders worden gered. Zij lijken een wedstrijd te spelen die je dus nooit kan verliezen. Een heerlijke uitgansgpositie.


De verliezers zijn echter wel steeds dezelfde mensen. Werknemers die nu worden aangespoord om te gaan omscholen. Naar verluidt is er veel werk in bepaalde sectoren. Ben benieuwd of met ook staat te wachten op bijvoorbeeld vijftig plussers en mensen met een opleiding in de kunsten. Wij weten eigenlijk allemaal het antwoord al en dat maakt juist nog pijnlijker. De Corono crisis kent duidelijke verliezers die heimelijk al afgeschreven zijn. Dat kan natuurlijk niet hardop gezegd worden maar het is helaas wel zo. Het is onvermijdelijk. Helaas is het niet anders. Wel ben ik benieuwd in hoeverre de COVID-19 pandemie het begin zal zijn van het debat over welke wereld wij ons gunnen. Die van de 1% of juist een ander model.

Comments


bottom of page