top of page

Doodmoe

Statement ZO! Gospel Choir.


Het spel wordt gespeeld zoals het gespeeld wordt. Na een onvruchtbare poging om de discussie vooral te laten gaan over het niet houden van een onderlinge afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar op de Dam, wordt nu getracht de aandacht af te leiden door de focus te verleggen naar de speech van Akwasi op diezelfde Dam in Amsterdam. "Old habits die hard".


De aantallen bij de anti-racisme demonstraties zijn overweldigend. Het moet nu gaan over beleid, implementatie en erkenning. Het establishment trilt op haar grondvesten want er is geen weg meer terug. Institutioneel racisme is een gif dat onze Nederlandse en andere samenlevingen domineert. Niet pas maar al eeuwen. Ongelijkheid en marginalisering van zwarte mensen zijn niet gisteren, eergisteren of de week daarvoor begonnen. Want nu echt anders is en blijft, is het zelfbewustzijn van een nieuwe generatie. Een generatie die zich uitspreekt en een ander Nederland eist zonder tweede- en eersterangs burgers.


De kleur van je huid, je achternaam of het geboorteland van je (groot)ouders hoort geen nadeel te zijn. "White privilege" is een feit net zoals discriminatie op de arbeidsmarkt, rechtsongelijkheid, onderadvisering op school en etnisch profileren door de politie. De lijst is lang en zou voor schaamrood op de kaken moeten zorgen. In plaats daarvan gaat het nu nog teveel over wat wanneer is gezegd. "Tone of voice.


Bedenk eens hoe moe wij zijn van de "tone of voice" die je telkens weer degradeert tot ondergeschikt en onbekwaam. Hoe moet wij het rijmen dat het begrip institutioneel racisme niet eens gefluisterd durft te worden door onze minister-president die geen enkele moeite had om hardop te zeggen dat anderen konden oprotten als het ze hier niet beviel en dat zij zich vooral moesten 'invechten' in de maatschappij.


Nederland, "put your money were your mouth is". Leg rekenschap over je verleden en omarm de toekomst die zich dagelijks voor onze ogen in de hele wereld openbaart. Een toekomst met gelijke kansen en waardering voor iedereen. Zonder racistische symbolen van toen maar met wederzijds respect en de wil om alle talenten in ons land volledig te benutten. Grijp samen de kans om historie te schrijven. Een nieuwe generatie is dat nu al aan het doen.


De vraag is dus: Waar sta jij?


Comments


bottom of page