top of page

Meten met twee maten?

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema ligt onder vuur vanwege het toestaan van de massabetoging op de Dam in onze hoofdstad op zondag 1 juni 2020. Amsterdam was echter niet de enige plek in Nederland waar gisteren grote groepen mensen bijeen kwamen. Zo vond er in Utrecht een zeer druk bezochte herdenking plaats voor een tragisch overleden jonge FC Utrecht fan. Wordt er nu met twee maten gemeten omdat de ene bijeenkomst racisme, politiegeweld en discriminatie van zwarte mensen aan de kaak stelde en de ander ging over FC Utrecht supporters?


Criticasters

De voornaamste politieke criticasters van burgemeester Halsema zijn de rechtse partijen, die tot voor kort het handhaven van 1,5 meter 'social distance' vrijwel allemaal belachelijk vonden maar er klonk ook kritiek vanuit de medische hoek en delen van de samenleving.


Grapperhaus

Minister van Justitie Grapperhaus verklaarde zelfs dat de drukte op de Dam 'alle perken te buiten ging'. Opvallend detail is dat de berichtgeving rondom het indrukwekkende eerbetoon, van FC Utrecht supporters, aan diehard FC Utrecht fan Jacky Vermeulen, niet dezelfde soort reacties opriep bij minister Grapperhaus, het publiek, de medici en de pers. Dit geeft stof tot nadenken. Zou het onderwerp van de demonstratie in Amsterdam hier wellicht iets mee te maken kunnen hebben?

In Utrecht was het overduidelijk dat er daar op een gegeven moment ook onderling geen 1,5 meter afstand meer kon worden gehouden. Daarvoor was het gewoonweg te druk geworden. Initiatiefnemer Danny Temming verklaarde in het Algemeen Dagblad het volgende: 'Er waren zoveel mensen. Ik wist het wel, maar iedereen verklaarde me voor gek. Ze waren er en we hebben geprobeerd de coronaregels te hanteren, maar op een gegeven moment hielden we het niet meer in de hand.'


In beide gevallen is het natuurlijk niet goed te praten dat mensen dicht opeen stonden gepakt. Laten wij dat voorop stellen. Het wezenlijke verschil zit echter in de reacties van gezagsdragers en rechts politiek Nederland. Bekijk de koppen op de bovenstaande foto's rustig. Laat ze op u inwerken. Zoek de verschillen en trek dan uw eigen conclusie.

Comments


bottom of page