Op de Dam in Amsterdam vond zondag 1 juni 2020 een massale betoging plaats naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd, die om het leven is gebracht door de politieagent Derek Chauvin in de Amerikaanse stad Minneapolis. Dit alles is op video vastgelegd en viral gegaan. De hele wereld heeft wederom mogen aanschouwen dat het op het gebied van politiegeweld richting zwarte mensen nog steeds goed fout zit in Amerika.
Het lijkt op het eerste oog een herhaling van zetten. Felle demonstraties in de Verenigde Staten met plunderingen en brandstichting als dieptepunten en veel internationale sympathiebetuigingen. De woede is meer dan begrijpelijk. Het politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten is geïnstitutionaliseerd en eist jaarlijks veel slachtoffers. Er wordt door de autoriteiten niet of nauwelijks tegen opgetreden en tot veroordelingen komt het maar zelden.
"When The Looting Starts, The Shooting Starts". De zin werd als eerste geuit in 1967 door hardliner Walter Headly, het toenmalige hoofd van de politie van Miami.
Walter Headly
President Trump speelt de vermoorde onschuld wanneer hij om uitleg wordt gevraagd over zijn Tweet: "When The Looting Starts, The Shooting Starts". De zin werd als eerste geuit in 1967 door hardliner Walter Headly, het toenmalige hoofd van de politie van Miami. Dit gebeurde naar aanleiding van ontstane onrust in de zwarte wijken van Miami door series gewapende overvallen. In de krant de Miami Herald stond hierover het volgende: "zijn (Headly) mannenschappen is verteld dat elk middel, inclusief de dood, toegepast mag worden bij het aanhouden van een misdadiger."
In augustus 1968 ontplofte stad door de rassenrellen die uitbraken tijdens de conventie van de Republikeinse Partij waar Nixon werd genomineerd als presidentskandidaat. Drie opeenvolgende dagen was het oorlog in Miami met als resultaat drie doden, achttien gewonden en tweehonderd arrestaties. President Trump, in zijn inmiddels bekende stijl, ontkende op de hoogte te zijn van de betekenis van de gevleugelde uitspraak.
Het lijkt nu toch anders te zijn dan anders. Meer dan honderd steden zijn dagelijks het toneel van demonstraties. De actievoerders eisen verandering. Of die er komt in het gepolariseerde Amerika is nog maar de vraag. Er waait daar een wind die Trump heet en tot nu toe trekt zwart Amerika daar aan het allerkortste eind.
Comments