top of page

Trump zet Antifa op de binnenlandse terreurlijst vanwege rellen George Floyd

President Trump van de Verenigde Staten van Amerika geeft de links georiënteerde organisatie ANTIFA (Anti Facist Political Activist Movement), zonder enige vorm van bewijs te presenteren, de schuld van de escalerende rellen in zijn land.


Opvallend hierbij is dat Trump geen moment het echt heeft over het grote probleem van het institutionele racisme en het daaruit voortvloeiende politiegeweld tegen de zwarte bevolking. Het laatste treurige voorbeeld hiervan is de moord op George Floyd die voor de camera en voor de ogen van de wereld werd vermoord door een politieagent.

Ku Klux Klan

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, bracht hier afgelopen zondag een verklaring over uit. "Het geweld dat wordt uitgelokt en gepleegd door ANTIFA en soortgelijke groepen in relatie met de rellen is binnenlands terrorisme en zal ook zo worden behandeld’’.


Een opvallende verklaring omdat een bewezen racistische en gewelddadige organisatie als de Ku Klux Klan klaarblijkelijk en op zeer onduidelijke gronden niet op dezelfde manier worden bezien door de Amerikaanse president. Wellicht is het daarom geen toeval dat juist onder dit soort groeperingen je de fervente aanhangers van Trump vindt.


Primeur

Niet eerder is in de Verenigde Staten een binnenlandse organisatie als terreurgroep bestempeld. De Ku Klux Klan heeft op dit gebied al meer dan een eeuw een negatieve reputatie maar is bij lange na niet de enige. Ultra-rechtse en zwaar bewapende paramilitaire groeperingen zijn door heel Amerika te vinden. Zij voelen zich met Trump in het Witte Huis gesterkt en komen openlijk voor uit voor hun racistische gedachtengoed.


De term terrorist was tot nu toe bijna exclusief voorbehouden aan moslimextremisten. Nu valt ook ANTIFA hieronder. Het Witte Huis brengt Amerika op een gevaarlijk pad. Als de geest definitief uit de fles is, hoe krijg je hem er dan weer in?

Comments


bottom of page