top of page

VHP winnaar verkiezingen Suriname

De rook van de verkiezingsstrijd trekt langzaam op in Suriname. Met de nadruk op langzaam. Na een rommelige maar vredig verlopen verkiezingsdag, op 25 mei 2020, worden de stemmen nog steeds geteld in het National Indoor Stadion (NIS) in Paramaribo. Er is daarom nog steeds geen definitieve uitslag. Wel is inmiddels al overduidelijk dat de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), onder leiding van Chandrikapersad (Chan) Santokhi, de grote winnaar is en de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse de grote verliezer.


Voorheen stond de lettercombinatie VHP voor Verenigde Hindostaanse Partij.


VHP

Voorheen stond de lettercombinatie VHP voor Verenigde Hindostaanse Partij. In 1966 vond er een naamswijziging plaats en ging de partij Vatan Hitkari Party ( Partij ter Bevordering van het Nationale Welzijn ) heten. In 1973 veranderde de naam nogmaals en werd de partij omgedoopt tot de Vooruitstrevende Hervormings Partij. De letters VHP hebben alle veranderingen weten te overleven. Met de laatste naamswijziging beoogde de VHP zich om te vormen tot een nationale partij waarin plaats is voor alle Surinamers. Dit bleek een zeer moeizaam proces. Old habits die hard. Onder Santokhi lijkt dit in ieder geval voor de afgelopen verkiezingen gelukt te zijn.


Etnische politiek

De urgentie om de oude etnische politieke stellingen te verlaten is mede in een stroomversnelling geraakt door het electorale succes van de multi-etnische NDP van Desi Bouterse. Mede hierdoor is Suriname, op dit vlak, in een volgende fase van haar ontwikkeling beland. Ook de talrijke nieuwe partijen, die allemaal de kiesdrempel niet hebben gehaald, zijn vrijwel allemaal multi-etnisch samengesteld. Een compliment voor Suriname. De VHP heeft dus met het winnen van de verkiezingen nog veel te bewijzen en zal als grote winnaar moeten etaleren dat er consequent nationaal gedacht en gehandeld zal worden.


Coalitie

De coalitie die gaat regeren is al bekend en heeft op basis van de officieuze verkiezingsuitslag een tweederde meerderheid in de Nationale Assemblee. De VHP gaat samen regeren met de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) van Ronny Brunswijk en NPS onder leiding van Gregory Rusland. Al eerder waren deze partijen in de periodes 2000 - 2005 en 2005 - 2010 aan de macht. Toen verenigd in het Nieuw Front. Opvallende afwezige in dit gezelschap is de Javaanse Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohradjo, die met zijn partij slechts één zetel heeft weten te behalen. Voorheen een partij met een strategisch aantal zetels voor wat coalitievorming betreft. De PL deinsde er nooit voor terug om op regelmatige basis politieke chantage te plegen om de coalitie haar wil op te leggen. De rol van de PL lijkt nu vrijwel uitgespeeld en de Surinaamse politiek neemt hiermee afscheid van alweer een etnische dinosaurus.


Desi Bouterse

De NDP heeft een grote verkiezingsnederlaag geleden maar is nog wel in omvang de tweede partij van Suriname. De uitstraling of aantrekkingskracht van de NDP is tot nu toe geheel afhankelijk geweest van de persoon Desi Bouterse. Over het toekomstige leiderschap en het verdere voortbestaan van de partij is het laatste nog niet gezegd.


Bouterse staat nu onder grote druk. De krijgsraad heeft hem tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor zijn vermeende rol in de Decembermoorden. Ook volgt nog het hoger beroep van Bouterse. De dan zijnde president Chan Santokhi zal het vonnis ter uitvoering moeten brengen als het hoger beroep van Bouterse onsuccesvol is. Dit alles is alweer het begin van een nieuw hoofdstuk voor de jonge republiek Suriname.

Comments


bottom of page